Pretraživanje

Ponedjeljak , 18.3.2019. | 15:22
Registracija
 

Popravak starih drvenih vrata

Tips & tricks : Popravak starih drvenih vrata

Površine starih vrata nisu više uredne. Slojevi laka koji su naneseni nekoliko puta napuknuti su i lome se. Ovdje pomaže samo jedno: stari lak moramo skinuti i ponovno temeljno obojiti vrata. Evo nekoliko savjeta.

UKLANJANJE STARIH SLOJEVA LAKA

Dvije su mogućnosti da bi se uklonili stari slojevi laka: spaliti ili otopiti. Pri paljenju potreban je el. odtrsnjivač boje, jer se njome lak zagrijava i ukloni lopaticom. Za skidanje  preporučuju se sredstva za otapanje (tekućine koje se nanose četkicom. Pripazite na uputstvo za upotrebu. Prema debljini nanosa laka otapa se sloj već nakon jedne minute, ili tek nakon pet minuta).

POPRAVAK OŠTEĆENIH MESTA

Nakon uklanjanja boje brusimo ploče grubim brusnim papirom ili vibracijskom brusilicom u smjeru vlakana drva. Zatim treba obnoviti ili popraviti oštećena mjesta u drvetu. Duboke pukotine ispunimo drvenim klinom ili gitom. Ovako prethodno obrađena mjesta nekoliko puta ćemo izgladiti lopaticom.

BRUŠENJE I TEMELJNO BOJENJE

Nakon grubih predradnji moramo pažljivo izbrusiti ploče, i to najprije grubim pa potom finim brusnim papirom, ali samo u smjeru vlakana drva. Bilo bi vrlo dobro da se vrata skinu i polože vodoravno. Bojiti treba početi uvijek od tankoga premaza pa prijeći na debeli: osnovni premaz je tanak, drugo bojenje malo gušćim premazom, a pri završetku premazujemo gustim slojem boje.

POVRŠINSKA OBRADA JE VAŽNA

Ploče ćemo izglačati višekratnim tankim nanosom gita. Radi se paralelno s teksturom drva, a kao alat služe lopatice različite širine. Brušenje može biti suho ili vlažno. Vlažno brušenje ima prednost u tome što se pri radu ne praši, a i samo brušenje je finije. Za to postoje posebni brusni papiri.

MEĐUBOJENJE I ZAVRŠNO LAKIRANJE

Obrađene ploče obojićemo međupremazom (predlakom). Za bolje pokrivanje laka neka predlak bude već nijansiran u tonu boje završnog premaza. Ovdje ćemo se poslužiti bojama za nijansiranje.

Autor:
Marija Janković

 

www.maxalati.com : Kako odabrati pravu nijansu

Kako odabrati pravu nijansu

Ličenje unutarnjih zidova je definitivno najekonomičniji način da značajno transformiramo prostor u kojem živimo te tako unesemo promjenu i osvježenje u našu svakodnevnicu.
www.maxalati.com : Savjeti za ličenje kistom

Savjeti za ličenje kistom

Najbolje je ličiti iz posude s ručkom u koju ste ulili nešto boje. Uhvati li se na četku neka prljavština koja onečisti boju, barem nećete uništiti cijelu svu boju.
www.maxalati.com : Nanošenje silikonskog kita

Nanošenje silikonskog kita

Vjerojatno ste svi bar jednom u životu radili sa silikonom u tubi. Kao i sve drugo, sa silikonom treba znati raditi!